Uprawa brzoskwini

Choroby brzoskwini
Brzoskwinia jest bardzo ciekawym gatunkiem drzewa owocowego najczęściej uprawianego w ogrodach działkowych i przydomowych. Dla wielu jednak osób jest bliżej nieznana. Dlatego warto ją bliżej opisać. Jest to odmiana drzewa owocowego które żeby wydawało dobre owoce musi być odpowiednio przycinane przy odpowiednio zachowanym cieciu brzoskwinia rodzi duże aromatyczne, smaczne owoce staje się przez to drzewem długowiecznym i wygodnym przy pielęgnacji.

Prawidłowo cięte drzewo ma postać pucharu ma krótki pień od 4-5 konarów rozchodzących się kielichowato na boki. Konary te maja około 3 m. Na konarach znajdują się roczne pędy owoconośne w odległościach co 30-40cm. Po prawidłowym cięciu pędy owoconośne mają grubość ołówka i przycięte są do 20-30cm czyli do 10-12 pąków. Pozostałe pędy są wycinane przy konarze. Po wykonanym cięciu można zauważyć że nie ma już starych pędów i że cięcie jest bardzo mocne. Dla porównania gdy z jabłoni wycina się 20% pędów to z brzoskwini jest to w granicach 50%-75%.W ten sposób korona drzewa jest stale odmładzana, a owoce zawiązują się one w całej jej objętości osiągając wymaganą wielkość i wyborny smak. Prawidłowe cięcie brzoskwini jest nieodzowne, ponieważ drzewo nie odmładzane posiada pędy tylko na obwodzie korony i nie wytworzy młodych pędów. Plon "ucieka" coraz wyżej tam gdzie są młode pędy. Przykładowo, jeśli z 4 letniego drzewa zbieramy owoce do wysokości 3m w trzy lata później jest to już wysokość 6 metrów. Owoce przez to stają się coraz drobniejsze i mniej smaczne, co w dalszym etapie powoduje że korona starzeje się szybko i wkrótce zamiera.

Kolejnym warunkiem, który powinien być spełniony przy uprawie brzoskwini, to odpowiednie dla niej stanowisko. Brzoskwinie nie są zbyt wytrzymałe na mróz oraz cierpią od przymrozków wiosennych. Najlepiej jest jak drzewa brzoskwiniowe rosną i owocują w miejscach wysoko położonych, na stokach łagodnych wzgórz. Brzoskwinie uważa się za najsmaczniejsze owoce świata, maja wykwintny smak połączony z niesamowitym aromatem któremu nie dorównuje żaden inny owoc.
Owoce brzoskwini pochodzą z Chin gdzie uprawiane były tam już 4 tys. lat temu. Brzoskwinia jest gatunkiem suchego klimatu - w naszych ogródkach ginie często z powodu chorób grzybowych, które porażają korę i drzewo co znacznie bardziej daje się we znaki niż mróz. W naszych warunkach brzoskwinie najlepiej czują się w miejscach osłoniętych, gdzie mniej pada i siąpi. Drzewa brzoskwini owocują już od drugiego lub trzeciego roku po posadzeniu. Brzoskwinie trzeba sadzić na żyznej próchniczej ziemi ogrodowej lub na glebie gliniasto-piaszczystej. W pierwszym roku po posadzeniu musimy drzewa brzoskwiniowe mocno przycinać, celem cięcia w następnych latach jest zachowanie i utrwalanie stożkowego kształtu korony i ciągłe odmładzanie drzewa. Owoce zbiera się stopniowo od 3-5 razy w miarę jak dojrzewają. Brzoskwinie oprócz nieprzeciętnych walorów smakowych posiadają również dużą wartość odżywczą, wpływają także dodatnio na przemianę materii, procesy trawienia, działają pobudzająco i orzeźwiająco.
Na podstawie: www.projektoskop.pl
Opracował: e-ogrody.com
2009-06-08 14:58